Bekendmaking 5 genomineerde bedrijven voor de Foreign Investment of the Year Trophy 2018

Axéréal en dochterbedrijf Boortmalt, Hyundai Construction Equipment, Kaneka, Novartis en Sappi dingen mee naar de Foreign Investment of the Year Trophy 2018. Dat maakte Flanders Investment & Trade (FIT) vandaag bekend. Met deze trofee erkent het Vlaamse agentschap een opvallend buitenlands investeringsproject in Vlaanderen. Vlaams minister-president Geert Bourgeois reikt de trofee uit op dinsdag 27 februari 2018 tijdens de 6e editie van de Foreign Investment Trophy-ceremonie. De winnaar wordt het genomineerde bedrijf dat de meerderheid van de stemmen van een professionele jury en het publiek achter zijn naam krijgt. Stemmen kan vanaf vandaag op www.foreigninvestmenttrophy.be.

Naast de Foreign Investment of the Year Trophy worden nog twee prijzen uitgereikt tijdens het Foreign Investment Trophy-event. De Lifetime Achievement Trophy waardeert de inspanningen van een buitenlandse investeerder met een lange staat van dienst in Vlaanderen. Daarnaast bekroont de Newcomer of the Year Trophy een buitenlands bedrijf dat net zijn eerste stappen in Vlaanderen heeft gezet. Een panel van experts selecteert de winnaar in elk van deze twee categorieën.

Met de Foreign Investment Trophy onderstreept FIT het belang van buitenlandse investeringen als een motor voor de Vlaamse economie en een bron van werkgelegenheid. In 2017 investeerden buitenlandse bedrijven 2,08 miljard euro in vestigingen in Vlaanderen, verdeeld over 215 nieuwe projecten. Die investeringen leverden samen 5.377 extra jobs op, het hoogste aantal sinds 2003. Lees hier de volledige analyse over buitenlandse investeringen in Vlaanderen in 2017.

Fotomateriaal voor alle genomineerde bedrijven is beschikbaar op de Flickr-pagina van FIT.

Volg #FITtrophy2018 op @fitflanders

 

Maak kennis met de 5 genomineerden voor de Foreign Investment of the Year Trophy 2018

 

1.Axéréal (Frankrijk) en Boortmalt bouwen ’s werelds grootste moutfabriek in Antwerpen

In 2017 kondigde Axéréal ambitieuze plannen aan voor Boortmalt, het Antwerpse filiaal van de Franse graancoöperatieve. De site wordt er omgebouwd tot de grootste moutfabriek ter wereld, inclusief R&D-centrum: goed voor een totaal investeringsbedrag van 50 miljoen euro. Daarmee stijgt de productiecapaciteit van 360.000 naar 470.000 ton per jaar: het equivalent van maar liefst 17 miljard pintjes. Op termijn komen er 40 extra jobs in de Antwerpse vestiging.

Inspelen op groeimarkten

“De keuze om in Vlaanderen te investeren is geen toeval”, vertelt Yvan Schaepman, CEO bij Boortmalt “Vanuit de Antwerpse haven kunnen we vlot exporteren naar Zuid-Amerika, Afrika en Azië. De vraag naar bier, en bijgevolg ook mout, stijgt daar gestaag: belangrijke groeimarkten dus om op in te spelen, en daarvoor vinden we alles wat we nodig hebben in Antwerpen.”

Waarom genomineerd?

“Boortmalt en Frans moederbedrijf Axéréal bouwen in Antwerpen ‘s werelds grootste moutfabriek: een investering die Vlaanderen nog sterker op de kaart zet als de absolute top voor bierproductie. Je vindt er niet voor niets enkele van de grootste brouwerijen en meest spraakmakende biermerken ter wereld.” – Cécile Concile, Invest Deputy, FIT Parijs.

“Axereal en Boortmalt plukken in Vlaanderen de vruchten van een competitieve agro- en voedingsindustrie. Die kan bogen op uitgebreide innovatiekracht en logistieke expertise, om nog maar te zwijgen over de sterke Vlaamse havens en honderden distributiecentra. Die zijn een cruciale sleutel tot internationaal succes voor voedings- en agrospelers.” – Olivier Van Orshoven, Deputy Director Inward Investment Europe & Israel, FIT Brussel.

Meer info en een videointerview met Yvan Schaepman (CEO bij Boortmalt) zijn beschikbaar op www.foreigninvestmenttrophy.be.

 

2.Hyundai Construction Equipment (Zuid-Korea) bouwt Europees hoofdkwartier in Tessenderlo

In 2017 bouwde Hyundai Construction Equipment een nieuw Europees hoofdkantoor in Tessenderlo: goed voor een investering van 30 miljoen euro. De dochteronderneming van het Zuid-Koreaanse Hyundai opende er een multifunctioneel complex met 3 kantoorverdiepingen, een magazijn van 13.000 m2, een Europees trainingcenter (de Hyundai Academy), een eventhal én een showroom.

Opstap naar de toekomst

Het nieuwe hoofdkwartier speelt een sleutelrol in de langetermijnstrategie van Hyundai Construction Equipment Europe om zijn internationale expansie te ondersteunen. “De keuze voor Vlaanderen is een duidelijk signaal: we zijn hier om te blijven”, aldus Alain Worp, managing director bij Hyundai Construction Equipment Europe. “Deze investering is nog maar het begin, een opstap naar een succesvolle toekomst, en zal ook leiden tot de aanwerving van een 50-tal extra medewerkers.”

Waarom genomineerd?

“Hyundai Construction Equipment is al jaren een trouwe investeerder in Vlaanderen. De recente opening van een multifunctioneel, Europees hoofdkwartier in Tessenderlo levert daar opnieuw een mooi bewijs van. Vlaanderen biedt het Zuid-Koreaanse bedrijf een strategisch interessante locatie in het hart van Europa: ideaal voor een hoofdkwartier, maar evenzeer voor het magazijn, het Europese trainingscenter, de eventhal en showroom die Hyundai Construction Equipment er neerpootte.” – Lothe Verstraete, Deputy Director Inward Investment Greater China & Korea, FIT Brussel.

Meer info en een videointerview met Alain Worp (managing director bij Hyundai Construction Equipment) zijn beschikbaar op www.foreigninvestmenttrophy.be.

 

3.Kaneka (Japan) maakt van Westerlo zijn grootste polymerenfabriek

Kaneka gaf in 2017 het startschot voor een investering van 34 miljoen euro op zijn productiesite in Westerlo. Daarmee bouwt het Japanse chemiebedrijf tegen eind 2018 een derde productielijn voor gemodificeerde siliconenpolymeren. De uitbreiding moet de output met 50% verhogen. Daarmee wil Kaneka tegemoetkomen aan de groeiende Europese vraag naar MS-polymeren: de basishars voor dichtingsmiddelen, kleefstoffen en coatings. De derde productielijn maakt van de Westerlose fabriek bovendien Kaneka’s grootste productiesite voor MS-polymeren.

Modale transportshift

Een deel van de investering gaat naar de financiering van een nieuwe opslagfaciliteit en een loskade. “Door over te schakelen van weg- naar binnenvaarttransport zal Kaneka jaarlijks 900 vrachtwagens van de Vlaamse wegen halen”, vertelt Jean Vandael, plant general manager bij Kaneka Belgium. De transportshift zal ook Kaneka’s distributielijnen stroomlijnen, wat zorgt voor zowel kostenbesparingen als ecologische voordelen. Verder gaan er 20 extra medewerkers aan de slag.

Waarom genomineerd?

“In de jaren 70 bouwde Kaneka zijn eerste buitenlandse site in Vlaanderen. Daar voegt het Japanse chemiebedrijf nu een derde productielijn toe: een blijk van vertrouwen in de Vlaamse chemiesector. Vlaanderen is immers niet alleen de thuisbasis van de grootste geïntegreerde petrochemische cluster van Europa, je vindt er ook tal van onderzoekscentra om mee samen te werken. Zo ging Kaneka een partnership aan met imec, het Vlaamse onderzoekcentrum voor nanotechnologie.” – Astrid De Keyser, Deputy Director Inward Investment Japan & SE Asia, FIT Brussel.

Meer info en een videointerview met Jean Vandael (plant general manager bij Kaneka Belgium) zijn beschikbaar op op www.foreigninvestmenttrophy.be.

 

4.Novartis (Zwitserland) injecteert miljoenen aan biotechnologische innovatie in Puurs

Tussen 2014 en 2018 investeerde Novartis 100 miljoen euro om zijn Alcon-site in Puurs om te vormen tot een biotechnologische hub. De Zwitserse farmareus bouwde er onder meer een nieuw analytisch laboratorium en een ultramoderne vullijn. Die laatste kan tot wel 18 miljoen injectienaalden vullen met biotech-geneesmiddelen voor de behandeling van artritis, psoriasis en maculadegeneratie. Zowel het labo als de nieuwe vullijn werden in oktober 2017 ingehuldigd.

Cruciale schakel in wereldwijd netwerk

“Deze investering is een erkenning van de expertise van Vlaanderen op het vlak van farmaceutica”, zegt Koen Strobbe, general manager bij Novartis Puurs. “Dat de site uitgroeit tot een biotechnologische hub maakt van Puurs een nog crucialere schakel in de wereldwijde business van Novartis. In Puurs tellen we nu al ruim 1.500 medewerkers. In 2018 komen er 70  extra banen bij. Onze mensen zijn de drijfveer achter de productie en verdeling van 2.780 producten in 155 landen.”

Waarom genomineerd?

“Het is geen toeval dat Novartis voor Vlaanderen kiest om een biotechnologische productiesite uit te bouwen. De regio speelde altijd al een voortrekkersrol op het vlak van biotechnologische innovatie. Denk maar aan het baanbrekende onderzoek van dr. Marc Van Montagu. Vlaanderen zet die traditie voort met spelers zoals VIB. Dat is uitgegroeid tot een van ’s werelds grootste onderzoekscentra voor lifesciences. Kortom, de Zwitserse farmareus kan in Vlaanderen rekenen op uitgebreide knowhow en expertise om zijn recente investering te ruggensteunen.” – Sultan Demir, Deputy Director Inward Investment Baltics, Scandinavia, Switzerland & Turkey, FIT Brussel.

Meer info en een videointerview met Koen Strobbe (general manager bij Novartis Puurs) zijn beschikbaar op www.foreigninvestmenttrophy.be.

 

5.Sappi (Zuid-Afrika) zet strategische transformatie kracht bij in Lanaken

Papier- en pulpproducent Sappi vierde in 2017 zijn 50e verjaardag in Lanaken. Het Zuid-Afrikaanse bedrijf investeert maar liefst 140 miljoen euro om de Lanaakse site om te vormen tot een nog duurzamere en competitievere productiehub. Die zal vooral meer output produceren dankzij de modernisering van een van de productielijnen en de toevoeging van een nieuwe papiersnijmachine. Op termijn kunnen er een 140-tal extra medewerkers aan de slag.

Minimale verspilling

 “Bovendien investeren we bij Sappi in Lanaken in gloednieuwe technologie om onze zelfopgelegde duurzaamheidsdoelstellingen te behalen”, zegt Eric Raedts, directeur van Sappi Lanaken. “Zo zullen we meer dan 90% van een boom kunnen recupereren voor papierproductie. Ter vergelijking: conventionele technieken stranden op 44%. Ook mikken we op de ontwikkeling van nieuwe, duurzame producten. Denk aan biologisch afbreekbaar papier voor de landbouwindustrie of voedingsverpakkingen die van kleur veranderen als de vervaldatum is overschreden.”

Waarom genomineerd?

“De uitbreiding van Sappi in Lanaken spant de kroon op vijf decennia van lokale verankering in Vlaanderen. Met zijn recente investering claimt de Zuid-Afrikaanse papier- en pulpproducent bovendien een plek in de Vlaamse circulaire economie, die tot de Europese top behoort. Zo rolt Sappi in Lanaken innovatieve technologieën uit om van de vestiging een nog duurzamere productiefaciliteit te maken.” – Filippe De Potter, Deputy Director Inward Investment Middle East-Africa, FIT Brussel.

Meer info en een videointerview met Eric Raedts (directeur van Sappi Lanaken) zijn beschikbaar op www.foreigninvestmenttrophy.be.

Websites:

 

 

Contacteer ons
Tine Van Valckenborgh Woordvoerder – Verantwoordelijke externe communicatie, FLANDERS INVESTMENT & TRADE
Tine Van Valckenborgh Woordvoerder – Verantwoordelijke externe communicatie, FLANDERS INVESTMENT & TRADE
Over FLANDERS INVESTMENT & TRADE

Over FIT en buitenlandse investeringen in Vlaanderen

Investeren in Vlaanderen opent interessante perspectieven voor internationale bedrijven. Zo vormt Vlaanderen niet alleen een belangrijk logistiek knooppunt in het epicentrum van de Europese koopkracht, het is ook de place-to-be voor bedrijven om hun Europese ambities kracht bij te zetten. Verder staat Vlaanderen bekend om de bloeiende interactie tussen de private, publieke en academische sector: een vruchtbare bodem voor Onderzoek & Ontwikkeling en innovatie in geavanceerde technologische niches.

Flanders Investment & Trade (FIT) bevordert internationaal ondernemen in Vlaanderen op een duurzame manier, als sleutelelement in de sociaaleconomische ontwikkeling van onze regio. FIT heeft daarbij een tweeledige missie: Vlaamse bedrijven ondersteunen in hun internationale activiteiten en buitenlandse investeerders aantrekken naar Vlaanderen. Bedrijven kunnen een beroep doen op het netwerk van FIT in binnen- en buitenland. Daarnaast verstrekt FIT financiële steun en informatie over uiteenlopende financiële incentives.