Kaneka (JP), Pfizer (VS) en Brolis (LT) winnen op de Foreign Investment Trophy 2018

Brussel, dinsdag 27 februari – Drie buitenlandse investeerders vielen in de prijzen voor hun bijdrage aan de Vlaamse economie tijdens de Foreign Investment Trophy 2018. Deze plechtige ceremonie werd voor het zesde jaar op rij georganiseerd door Flanders Investment & Trade (FIT). Het agentschap onderstreept hiermee het belang van buitenlandse investeringen in Vlaanderen.

Kaneka won de Foreign Investment of the Year Trophy 2018. Vlaams minister-president Geert Bourgeois reikte de trofee uit aan Plant General Manager Jean Vandael en Katsutoshi Shichijo, President van Kaneka Belgium. Het Japanse chemiebedrijf maakt van zijn site in Westerlo Kaneka’s grootste MS-polymerenfabriek ter wereld. “Deze investering onderstreept niet alleen de strategische locatie van Vlaanderen, maar ook troeven zoals onze financiële incentives en het vele talent in onze regio”, benadrukte de minister-president.

Kaneka kwam als winnaar uit de bus na 3 stemrondes door een professionele jury, het grote publiek en de aanwezigen in de zaal. De 4 overige genomineerden voor de trofee waren: moutproducent Boortmalt en Frans moederbedrijf Axéréal, het Zuid-Koreaanse Hyundai Construction Equipment, de Zwitserse farmareus Novartis en de Zuid-Afrikaanse papierproducent Sappi.

Verder mocht het Amerikaanse Pfizer de Lifetime Achievement Trophy 2018 in ontvangst nemen. Vlaams minister-president Geert Bourgeois reikte die uit aan Luc Van Steenwinkel, managing director van Pfizer in Puurs. “Deze trofee is een erkenning van het feit dat Pfizer al decennialang trouw investeert om samen met meer dan 2.250 medewerkers te blijven groeien in Vlaanderen”, aldus de minister-president.

Tot slot won Brolis Semiconductors de Newcomer of the Year Trophy 2018. Kristijonas, Dominykas en Augustinas Vizbaras, de drie broers achter het technologiebedrijf, ontvingen de trofee van Marc Van Gastel, afdelingshoofd Invest bij FIT. De Litouwers kozen Gent voor hun eerste Vlaamse vestiging: een kantoor voor Onderzoek en Ontwikkeling. Claire Tillekaerts, CEO bij FIT: “De investering van Brolis toont dat Vlaanderen innovatieve spelers weet aan te trekken door middel van gerichte ondersteuning. Vorig jaar investeerden buitenlandse bedrijven 2,08 miljard euro in onze regio en creëerden zo 5.377 jobs. Buitenlandse investeringen zijn niet alleen een motor voor onze economie en tewerkstelling, ze versterken ook onze reputatie als een toplocatie voor zakendoen.”

 

Deze bedrijven kraaiden victorie op de Foreign Investment Trophy 2018

Foreign Investment of the Year Trophy 2018: Kaneka

Japans chemiebedrijf bouwt zijn grootste polymerenfabriek in Westerlo

Kaneka investeert 34 miljoen euro in een nieuwe productielijn voor MS-polymeren in zijn fabriek in Westerlo. Het Japanse chemiebedrijf bouwt er ook extra opslagruimte en scheepslaadvoorzieningen. Daardoor wordt de site Kaneka’s grootste fabriek voor MS-polymeren. “De productie gaat met 50% omhoog”, vertelt Jean Vandael, plant general manager van Kaneka Belgium. “Zo kunnen we aan de groeiende vraag voldoen en nieuwe markten aanboren. Bovendien investeren we in milieuvriendelijk transport via waterwegen, waardoor we jaarlijks 900 vrachtwagens van de Vlaamse wegen halen.”

Klik hier voor meer info en een video-interview met Jean Vandael (Plant General Manager bij Kaneka Belgium) en Katsutoshi Shichijo (President van Kaneka Belgium).

 

Lifetime Achievement Trophy 2018: Pfizer

Amerikaanse farmareus gelauwerd voor verankering in Vlaanderen

Het Amerikaanse Pfizer heeft 4 sites in België, waarvan 2 in Vlaanderen en goed voor meer dan 2.250 jobs. De vestiging in Puurs is niet alleen Pfizers grootste productie- en verpakkingssite in Europa, maar ook een van de belangrijkste wereldwijd. Al sinds 1963 – toen nog onder Upjohn – worden er injecteerbare medicijnen, vaccins en oogverzorgingsproducten gemaakt. De Puurse fabriek draait sinds 2003 onder het Pfizer-vaandel en in de voorbije 6 jaar investeerde de Amerikaanse multinational er ruim 500 miljoen euro in verdere groei.

“Als deze investeringen een iets duidelijk maken, is het wel dat ons moederbedrijf Vlaanderen als een aantrekkelijke locatie beschouwt voor hoogtechnologische productie”, zegt Luc Van Steenwinkel, Managing Director van Pfizer Puurs. “Dat die appreciatie ook wederzijds blijkt, is fantastisch. We zien de Lifetime Achievement Trophy vooral als een erkenning van het harde werk van onze mensen.”

Klik hier voor meer informatie en een video-interview met Luc Van Steenwinkel, Managing Director van Pfizer Puurs.

 

Newcomer of the Year Trophy 2018: Brolis Semiconductors

Litouws technologiebedrijf strijkt neer in Gent

Brolis Semiconductors werd opgericht door de drie Vizbaras-broers. Het technologiebedrijf spitst zich toe op infraroodlichtbronnen voor uiteenlopende toepassingen: van nachtkijkers tot toestellen die gassen detecteren in graansilo’s. In 2017 kozen de Litouwers voor Gent om hun eerste vestiging op Vlaamse bodem neer te planten: een nieuw kantoor voor Onderzoek en Ontwikkeling. Daarvoor werkte Brolis al jaren nauw samen met het Photonics Research Center van de Universiteit Gent.

In de komende drie jaar gaan 5 tot 10 ingenieurs aan de slag in de Gentse vestiging. Die zal de lichttechnologie van Brolis integreren op siliciumchips. “We kregen al een warm onthaal in Vlaanderen”, vertelt medeoprichter Augustinas Vizbaras. “Dat we nu de Newcomer of the Year Trophy 2018 mee naar huis mogen nemen, doet daar nog een schepje bovenop. Het is niet alleen een eer, maar ook een erkenning van onze medewerkers. Zonder hen zouden we hier niet staan.”

Klik hier voor meer informatie en een video-interview met Augustinas Vizbaras van Brolis Semiconductors.

 

Contacteer ons
Tine Van Valckenborgh Woordvoerder – Verantwoordelijke externe communicatie, FLANDERS INVESTMENT & TRADE
Tine Van Valckenborgh Woordvoerder – Verantwoordelijke externe communicatie, FLANDERS INVESTMENT & TRADE
Over FLANDERS INVESTMENT & TRADE

Over FIT en buitenlandse investeringen in Vlaanderen

Investeren in Vlaanderen opent interessante perspectieven voor internationale bedrijven. Zo vormt Vlaanderen niet alleen een belangrijk logistiek knooppunt in het epicentrum van de Europese koopkracht, het is ook de place-to-be voor bedrijven om hun Europese ambities kracht bij te zetten. Verder staat Vlaanderen bekend om de bloeiende interactie tussen de private, publieke en academische sector: een vruchtbare bodem voor Onderzoek & Ontwikkeling en innovatie in geavanceerde technologische niches.

Flanders Investment & Trade (FIT) bevordert internationaal ondernemen in Vlaanderen op een duurzame manier, als sleutelelement in de sociaaleconomische ontwikkeling van onze regio. FIT heeft daarbij een tweeledige missie: Vlaamse bedrijven ondersteunen in hun internationale activiteiten en buitenlandse investeerders aantrekken naar Vlaanderen. Bedrijven kunnen een beroep doen op het netwerk van FIT in binnen- en buitenland. Daarnaast verstrekt FIT financiële steun en informatie over uiteenlopende financiële incentives.