Vlaanderen bekroont 3 buitenlandse topinvesteerders na absoluut recordinvesteringsjaar

Borealis (Oostenrijk), Daikin (Japan) en AGP (Peru) vallen in de prijzen op de Foreign Investment Trophy

Brussel, maandag 18 maart –Drie buitenlandse topinvesteerders kraaiden victorie op de Foreign Investment Trophy 2019. Met deze plechtige prijsuitreiking onderstreept Flanders Investment & Trade (FIT) – het Vlaams agentschap voor internationaal ondernemen – voor de zevende keer op rij het sociaaleconomische belang van buitenlandse investeringen. Vorig jaar investeerden buitenlandse bedrijven nog 4,24 miljard euro in Vlaanderen: goed voor het hoogste bedrag ooit. Bovendien werden zo 5.339 directe jobs gecreëerd.

Borealis mocht de Foreign Investment of the Year Trophy 2019 mee naar huis nemen. Vlaams minister-president Geert Bourgeois overhandigde de trofee aan Thomas Van De Velde, vicepresident van Hydrocarbons & Energy bij Borealis. De Oostenrijkse multinational pompt maar liefst 1 miljard euro in de bouw van een nieuwe propeenfabriek op zijn bestaande site in Kallo, in de haven van Antwerpen. “Met deze investering zet Borealis de Antwerpse haven nog steviger op de kaart als Europa’s grootste geïntegreerde petrochemische cluster”, aldus de minister-president.

Borealis werd verkozen tot winnaar na drie stemrondes door een professionele jury, het online publiek en de aanwezigen in de zaal. Het bedrijf haalde het van drie andere genomineerden: Chinees verpakkingsexpert CPMC, Nieuw-Zeelands logistiek speler Mainfreight en Japans specialist in farmaceutica en medische technologie Nipro.

Daarnaast won AGP Group de Newcomer of the Year Trophy 2019. Antonio Balata, vicepresident van AGP, ontving de trofee uit handen van Claire Tillekaerts, gedelegeerd bestuurder van Flanders Investment & Trade (FIT). De Peruaanse producent van hoogtechnologische autoglasonderdelen investeerde 90 miljoen Amerikaanse dollar in de overname van productiebedrijf Soliver en de opening van een Europees hoofdkwartier in Gent. Claire Tillekaerts: “Met deze trofee tonen we onze waardering aan een onderneming die haar eerste stappen zet op Vlaamse bodem. Nieuwe investeerders aantrekken is dan ook cruciaal voor onze economie. Vorig jaar was een absoluut recordjaar op dat vlak: buitenlandse bedrijven investeerden toen dubbel zoveel in Vlaanderen als in 2017. Traditioneel komen die investeringen vooral uit de VS en onze buurlanden. Ook uit Latijns-Amerika zien we nu een aantal investeringen in productie en R&D in de automotive sector die, via Vlaanderen, hun aanwezigheid in Europa versterken.”

Tot slot ontving de Japanse aircospecialist Daikin de Lifetime Achievement Trophy 2019. Vlaams minister-president Geert Bourgeois overhandigde de trofee aan Frans Hoorelbeke, voorzitter van Daikin Europe. “Deze trofee is een teken van erkenning voor het feit dat Daikin al meer dan 45 jaar onafgebroken in Vlaanderen investeert”, bevestigt de minister-president. “Zo is het bedrijf de grootste werkgever van Oostende en groeide de lokale site uit tot het Daikin-hoofdkwartier voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika.”

 

Deze buitenlandse investeerders wonnen op de Foreign Investment Trophy 2019

Foreign Investment of the Year Trophy 2019: Borealis

Oostenrijkse multinational pompt 1 miljard euro in Vlaamse petrochemische sector

Het Oostenrijkse Borealis investeert 1 miljard euro in de bouw van een fabriek op zijn bestaande site in Kallo, in de haven van Antwerpen. Daar zal het vanaf 2022 propaan omvormen tot propeen: een bouwsteen voor consumentenproducten zoals verpakkingen, maar ook voor toepassingen in de energiesector, auto-industrie en gezondheidszorg. “Vanuit Kallo kunnen we al het propaan dat we nodig hebben, per schip aanvoeren”, zegt Thomas Van De Velde, vicepresident van Hydrocarbons & Energy bij Borealis. “Zodra de schepen in de haven arriveren, vloeit het gas naar onze opslagtanks via een uitgebreid ondergronds pijpleidingennetwerk. Met de nieuwe fabriek creëren we zo’n 100 jobs. Maar tijdens de bouw van de faciliteit zullen tot 1.500 mensen in de weer zijn op de werf.”

Klik hier voor meer info en een video-interview met Alfred Stern (CEO van Borealis) en Thomas Van De Velde (vicepresident van Hydrocarbons & Energy bij Borealis).


Newcomer of the Year Trophy 2019: AGP Group

Peruaanse specialist in autoglasonderdelen komt voor het eerst naar Vlaanderen

Vanuit zijn hoofdzetel in Peru groeide AGP Group uit tot een grootschalige producent van ultramoderne autoglasonderdelen. Onlangs zette de Latijns-Amerikaanse groep voor het eerst in decennia opnieuw voet op Europese bodem. AGP investeerde 90 miljoen Amerikaanse dollar in de overname van productiebedrijf Soliver uit Roeselare en de opening van een eerste Vlaamse vestiging in Gent. De Arteveldestad wordt in 2019 de thuisbasis van AGP’s nieuwe Europese hoofdkwartier.

“Gent heeft een vooraanstaande universiteit en een groot netwerk van onderzoeksintensieve bedrijven, waar we in de toekomst mee hopen samen te werken”, vertelt Arturo Mannheim, CEO van AGP Group. “De mensen in Vlaanderen met wie we tot nu toe hebben gewerkt, beschikken bovendien over de nodige expertise om onze innovatieve business hoge topen te laten scheren.”

Klik hier voor meer info en een video-interview met Antonio Balata, vicepresident van AGP.


Lifetime Achievement Trophy 2019: Daikin

Japanse aircoreus gelauwerd voor 45 jaar trouw investeren in Vlaanderen

Vorig jaar vierde Daikin 45 jaar aanwezigheid in Vlaanderen. Toen de aircospecialist zich in 1973 in Oostende vestigde, was het een van de eerste Japanse bedrijven ooit om in onze regio te investeren. Sindsdien volgden de investeringsprojecten elkaar in ijltempo op. De Oostendse site groeide uit tot Daikin Europe: het hoofdkwartier van het Japanse bedrijf voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA). Compleet met een eigen academie en centrum voor onderzoek en ontwikkeling.

“Dat we de Lifetime Achievement Trophy in ontvangst mogen nemen, is in eerste instantie een erkenning voor het harde werk van al onze medewerkers”, zegt Frans Hoorelbeke, voorzitter van Daikin Europe. Het aantal medewerkers van de Japanse aircoreus in Vlaanderen nam jaar na jaar gestaag toe: van 68 in 1973 tot 2.040 vandaag. Met zo’n 1.700 medewerkers in Oostende is Daikin Europe de grootste werkgever van de kuststad.

Klik hier voor meer info en een video-interview met Frans Hoorelbeke, voorzitter van Daikin Europe.

 

Perscontact

Tine Van Valckenborgh, woordvoerder Flanders Investment & Trade

tine.vanvalckenborgh@fitagency.be

M. +32 499 24 60 93

@InvestFlanders (#FITtrophy2019)

 

Websites

 

Over FLANDERS INVESTMENT & TRADE

Over FIT en buitenlandse investeringen in Vlaanderen

Investeren in Vlaanderen opent interessante perspectieven voor internationale bedrijven. Zo vormt Vlaanderen niet alleen een belangrijk logistiek knooppunt in het epicentrum van de Europese koopkracht, het is ook de place-to-be voor bedrijven om hun Europese ambities kracht bij te zetten. Verder staat Vlaanderen bekend om de bloeiende interactie tussen de private, publieke en academische sector: een vruchtbare bodem voor Onderzoek & Ontwikkeling en innovatie in geavanceerde technologische niches.

Flanders Investment & Trade (FIT) bevordert internationaal ondernemen in Vlaanderen op een duurzame manier, als sleutelelement in de sociaaleconomische ontwikkeling van onze regio. FIT heeft daarbij een tweeledige missie: Vlaamse bedrijven ondersteunen in hun internationale activiteiten en buitenlandse investeerders aantrekken naar Vlaanderen. Bedrijven kunnen een beroep doen op het netwerk van FIT in binnen- en buitenland. Daarnaast verstrekt FIT financiƫle steun en informatie over uiteenlopende financiƫle incentives.