Vlaanderen eert buitenlandse topinvesteerders

  • Flanders Investment & Trade lauwert Japanse aircospecialist Daikin met de Lifetime Achievement Trophy voor 45 jaar investeren in Oostende
  • Borealis, CPMC, Mainfreight en Nipro dingen mee naar de Foreign Investment of the Year Trophy

 

Brussel, 17 januari 2019 Voor het 7e jaar op rij richt Flanders Investment & Trade (FIT) de schijnwerpers op buitenlandse bedrijven met opvallende investeringsprojecten in Vlaanderen. Het Vlaamse agentschap voor internationaal ondernemen zal daarvoor 3 trofeeën uitreiken: de Foreign Investment of the Year Trophy, de Lifetime Achievement Trophy en de Newcomer of the Year Trophy. Vorig jaar gingen die trofeeën respectievelijk naar Kaneka (Japan), Pfizer (VS) en Brolis (Litouwen). 

Dit jaar zijn 4 buitenlandse bedrijven genomineerd voor de Foreign Investment of the Year Trophy: Borealis (Oostenrijk), CPMC (China), Mainfreight (Nieuw-Zeeland) en Nipro (Japan). De winnaar wordt verkozen op het ‘Foreign Investment Trophy’-evenement, op 18 maart 2019 in het Gateway Office van Deloitte (Brussels Airport). In de aanloop naar die prijsuitreiking, maakt FIT voor het eerst de winnaar van de Lifetime Achievement Trophy op voorhand bekend, om zo het belang van trouwe buitenlandse investeerders in Vlaanderen nog meer te onderstrepen. De Japanse aircospecialist Daikin zal de trofee ontvangen uit handen van Vlaams minister-president Geert Bourgeois.

De Lifetime Achievement Trophy gaat naar Daikin

Dat Daikin de Lifetime Achievement Trophy in ontvangst mag nemen, dankt de Japanse multinational aan zijn rijke geschiedenis in Vlaanderen. Daikin was een van de eerste Japanse bedrijven ooit om zich op Vlaamse bodem te vestigen en vierde in 2018 zijn 45-jarige bestaan in de regio. De rode draad door die geschiedenis: innovatie – zowel op productie- als technologisch vlak. Daikin liet in 1973 zijn oog vallen op kuststad Oostende als locatie voor zijn Europese hoofdkantoor. Na verloop van tijd kwam daar een R&D- en kenniscentrum bij en opende Daikin Europe sites in Gent en Brussel.

De recente bouw van de Daikin Academy – een internationaal opleidingscentrum – maakt het plaatje compleet. Door de decennia heen steeg de omzet van Daikin Europe van 5 miljoen tot 2,8 miljard euro, waarvan 85 miljoen in Vlaanderen. Het aantal werknemers in de regio nam toe van 68 naar 2.040, waarvan zo’n 1.700 in Oostende. Daarmee is Daikin Europe de grootste werkgever van Oostende

Ontdek meer over de investeringen van Daikin (video).

De Foreign Investment of the Year Trophy: 4 genomineerden

Naast de Lifetime Achievement Trophy maakt FIT op 18 maart ook de winnaar bekend van de Newcomer of the Year Trophy en reikt het de Foreign Investment of the Year Trophy uit. Voor die laatste trofee zijn er 4 kanshebbers:

  • Borealis– Het Oostenrijkse bedrijf pompt maar liefst 1 miljard euro in de uitbreiding van zijn site in Kallo. Daar opent in 2022 een nieuwe propeenfabriek, waarmee Borealis ongeveer 100 creëert arbeidsplaatsen in de Antwerpse haven. Dat aantal zal zelfs oplopen tot zo’n 1.500 tijdens de bouw van de fabriek. Ontdek meer over de investering van Borealis (video).

 

  • CPMC– Na jarenlang exporteren naar Europa, investeert het Chinese verpakkingsbedrijf 60 miljoen euro in de bouw van een productiefaciliteit in Genk. Zo brengt het zijn recycleerbare aluminiumverpakkingen een pak dichter bij de lokale drankenindustrie en Vlaamse bierbrouwerijen. De investering levert een 150-tal jobs op in Limburg. Ontdek meer over de investering van CPMC (video).

 

  • Mainfreight– Het Nieuw-Zeelandse logistiek- en transportbedrijf opende in juni 2018 eennagelnieuw distributiecentrum in Zwijnaarde. Het is Mainfreights derde grote investering in Vlaanderen in amper twee jaar. Een inspanning die goed is voor een totaalbedrag van 21 miljoen euro en zo’n 100 nieuwe jobs in het Gentse. Ontdek meer over de investering van Mainfreight (video).

 

  • Nipro– De Japanse specialist in farmaceutica en medische technologie dankt zijn nominatie aan een tweeledige investering in Vlaanderen: de bouw van een vernieuwde Europese hoofdzetel én een eerste buitenlands training- en onderzoekscentrum, in Mechelen. Daarmee investeert het bedrijf maar liefst 24 miljoen euro in Vlaanderen. Bovendien mikt Nipro op een jaarlijkse toename met 10% van het lokale medewerkersbestand. Ontdek meer over de investering van Nipro (video).

 

Verschillende stemrondes

Wie mee wil bepalen welke genomineerde de Foreign Investment of the Year Trophy mee naar huis neemt, kan vanaf vandaag zijn stem uitbrengen via www.foreigninvestmenttrophy.be. Het bedrijf met het meeste aantal stemmen na 3 stemrondes – door het grote online publiek, een professionele jury en de aanwezigen tijdens de uitreiking – mag de prestigieuze trofee mee naar huis nemen.

 

Quotes 

Claire Tillekaerts (gedelegeerd bestuurder Flanders Investment & Trade): “Buitenlandse investeringen zijn een essentiële motor van de Vlaamse economie. Niet alleen creëren ze extra jobs, ze introduceren ook nieuwe expertise in onze bedrijfswereld en vertegenwoordigen maar liefst 54% van de toegevoegde waarde in onze economie volgens een recente studie van EWI Vlaanderen, het Vlaamse Departement Economie Wetenschap & Innovatie. Met de Foreign Investment Trophy onderstrepen we het belang van buitenlandse investeerders voor Vlaanderen. Het evenement is een blijk van erkenning en waardering voor hun engagement.”

 

Geert Bourgeois (Vlaams minister-president): “De Foreign Investment Trophy brengt het belang van buitenlandse bedrijven in Vlaanderen voor het voetlicht. Het is een blijk van waardering voor hun grote bijdrage aan onze economie en de tewerkstelling in onze regio. Bovendien bewijzen nieuwe buitenlandse investeringen dat Vlaanderen een zeer aantrekkelijke plaats is om te ondernemen.”

 

Perscontact

Ann Ramaekers PR Manager oSérieux! PR Agency

 

Websites

www.foreigninvestmenttrophy.be – voor meer informatie over de uitreikingsceremonie, de genomineerden en eerdere laureaten.

www.investinflanders.com – voor meer informatie over internationaal zakendoen en investeren in Vlaanderen.

www.flandersinvestmentandtrade.com – voor meer informatie over FIT.

Over FLANDERS INVESTMENT & TRADE

Over FIT en buitenlandse investeringen in Vlaanderen

Investeren in Vlaanderen opent interessante perspectieven voor internationale bedrijven. Zo vormt Vlaanderen niet alleen een belangrijk logistiek knooppunt in het epicentrum van de Europese koopkracht, het is ook de place-to-be voor bedrijven om hun Europese ambities kracht bij te zetten. Verder staat Vlaanderen bekend om de bloeiende interactie tussen de private, publieke en academische sector: een vruchtbare bodem voor Onderzoek & Ontwikkeling en innovatie in geavanceerde technologische niches.

Flanders Investment & Trade (FIT) bevordert internationaal ondernemen in Vlaanderen op een duurzame manier, als sleutelelement in de sociaaleconomische ontwikkeling van onze regio. FIT heeft daarbij een tweeledige missie: Vlaamse bedrijven ondersteunen in hun internationale activiteiten en buitenlandse investeerders aantrekken naar Vlaanderen. Bedrijven kunnen een beroep doen op het netwerk van FIT in binnen- en buitenland. Daarnaast verstrekt FIT financiële steun en informatie over uiteenlopende financiële incentives.